Ooit bouwde Noach een ark, zo wil het oude Bijbelverhaal. We weten niet wat er van waar is, maar het verhaal is deel geworden van onze culturele verbeelding: een grote boot die Noach en zijn familie samen met alle landdieren in leven hield tijdens een grote vloed. Tijdens de vele jaren dat hij er aan bouwde werd hij gezien als de gekkie, de wappie, de doemdenker die zich voorbereide op het ergste. Maar toen het ging regenen (en niet meer stopte) wilde iedereen graag een plekje op de ark. Een vreemd verhaal, maar wel een verhaal dat resoneert. We willen allemaal graag een veilige plek vinden als de tijden grimmig worden en de wereld onveilig voelt.

Ik bouw nu mijn eigen ark, de Ark van Boele Ytsma. Niet een boot in dit geval, maar een leven op het land dat mij en mijn liefsten kan beschermen, kan voeden, kan koesteren. Ik probeer met mijn familie op een boerderij met ruim 2 hectare grond zelfvoorzienend te leven en minder afhankelijk te worden van de maatschappij. En nee, dat is geen zwart-wit verhaal, het zijn kleine stapjes naar steeds meer autonomie en zelfredzaamheid (autarkie). Ik doe dat niet omdat ik denk dat er grote rampen op ons afkomen (hoewel dat best zou kunnen), maar omdat ik ontdekt heb dat deze manier van leven diepe voldoening en groot geluk geeft. Het verbindt me met de aarde, het verbindt me met mijn lichaam en mijn voedsel, het verbindt me met de seizoenen en het weer, het verbindt me met de mensen om me heen.

Het brengt me terug naar mijn jeugd. Tijdens de middelbare school droomde ik er niet van om rijk en beroemd te worden, straaljagerpiloot of brandweerman… nee, ik droomde van een teruggetrokken en zelfvoorzienend leven op het platteland. Jarenlang bladerde ik door het boek ‘Leven van het land’ van de pionier John Seymour en droomde van mijn eigen graanakkertjes, moestuinen en hakbosjes. Mijn jeugddroom was autonomie en autarkie. En in allerlei fasen van mijn leven heb ik dat in meer of mindere mate geleefd. (1) Het verlangen om nu mijn eigen ark te bouwen is een verlangen dat ik mijn hele leven met me meedraag. En dichter bij dat ideaal ben ik nog nooit geweest.

Niet alleen wil ik mijn eigen Ark bouwen, ik wil ook graag anderen helpen hun eigen ark te bouwen. Door mijn leven te delen in video’s, blogs en cursussen hoop ik anderen te inspireren zelf ook stapjes te zetten op de weg naar meer autonomie en autarkie en het geluk te ervaren van een leven waar je zelf invloed op hebt. Zelfvoorzienend leven is zoveel meer dan een eigen moestuin of zelf brood bakken, het is een mindset, een lifestyle en een goed verhaal. Dat goede verhaal wil ik je graag vertellen, de lifestyle wil ik je laten zien en de mindset wil ik je graag aanreiken. Ik doe dat alles binnen mijn nieuwe bedrijf Ark van Nederland.

Daarnaast bouw ik op mijn eigen erf de Ark van Thesinge, waar mensen hun eigen moestuin kunnen beginnen. Niet iedereen heeft immers zelf de mogelijkheid om voedsel te verbouwen op eigen grond. Volkstuincomplexen zijn vol en grond kopen is duur. Op een laagdrempelige manier zal ik moestuinen van 50 m2 (of een veelvoud daarvan) aanbieden in eenjarige leasecontractjes, waarbij ik ook kan helpen bij de planning, het werk en zelfs de oogst. Daarover vertel ik snel meer.

Op YouTube publiceer ik wekelijks een of meerdere video’s (2) Via mijn nieuwsbrief publiceer ik wekelijks inspirerende en leerzame verhalen. Dat is allemaal gratis en zonder verplichtingen. Wie meer wil en zich dagelijks wil laten inspireren door mijn verhaal en de lessen die ik deel, kan zich via Petje Af abonneren op de dagelijkse vlog (5x per week). Je wordt dan getuige van alles wat ik bouw en verbouw in mijn tuin en op mijn erf en van de cursussen die ik ontwikkel. Ook geef ik hier wekelijks veel praktische informatie waarmee je zelf meteen aan de slag kunt: van moestuinieren tot hout stoken, van zuurdesembrood bakken tot kippen houden, van praktische skills tot een mindset van veerkracht… Als jij meer zelfvoorzienend wilt leven en stappen wilt zetten naar grotere autonomie, dan wil je hier bij zijn.

Bovendien word je zo zelf ook een ‘arkenbouwer’ en bouw je zo mee misschien wel het belangrijkste platform voor autonomie en autarkie dat Nederland gaat kennen: Ark van Nederland. Ambitieus en idealistisch, dat is het. Maar ook noodzakelijk en onvermijdelijk. En voor mij persoonlijk onontkoombaar.

(1) wikipedia.org
(2) youtube.com

Vraag hier onze gratis nieuwsbrief aan

  • elke week een informatieve blog
  • elke week een inspirerende video
  • praktische tips en recepten
  • en de agenda van alle activiteiten van de Ark van Nederland

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *